Monitorizarea şi identificarea cazurilor de discriminare
În cadrul proiectului “Aplicarea standardelor de drepturile omului pentru romii din România” implementat de Fundaţia Romani Criss, Asociaţia “DANROM” a avut prilejul să desfăşoare o serie de activităţi în domeniul drepturile omului.
Unul dintre obiectivele proiectului este dezvoltarea unui instrument comunitar de prevenire şi combatere a tuturor formelor de discriminare, prin dezvoltarea reţelei de monitori locali de drepturile omului.
Activităţile din cadrul proiectului în care Asociaţia “DANROM” a fost implicată,au fost urmatoarele:
- Formarea profesională în domeniul drepturile omului şi atestarea ca Monitor local de drepturile omului.
În cadrul cursului, s-au abordat următoarele subiecte:
ü Ce este discriminarea şi cum se identifică?
ü Unde se poate adresa o victimă a discriminării şi ce trebuie să facă?
ü Rolul monitorizării drepturilor omului
ü Legislaţia în domeniu.
ü Identificarea, documentarea şi monitorizarea cazurilor de către monitorul loc.
- Realizarea de rapoarte cu privire la situația respectării drepturilor omului.
- Realizarea de campanii de informare cu privire la modalităţile de abordare a situaţiilor de discriminare în comunităţile de romi din județul Braila.
- Realizarea de rapoarte de monitorizare a presei locale, care au cuprins monitorizarea articolelor de presă care aduc atingere demnităţii umane, precum şi a comentariilor de pe forumurile ziarelor online, care instigă la ură.
Cu toate că rasismul este interzis prin lege, se constată o creștere a diverselor forme de manifestare rasială. Un studiu realizat de către cercetătorii suedezi, plasează România pe un loc fruntaș, în ceea ce privește rasismul. Suntem depășiți de bulgari, albanezi și francezi. Studiul a mai făcut o legătură importantă între gradul de toleranță și dezvoltarea economică. Se consideră că un popor care este mai tolerant este mai dezvoltat economic. La întrebarea dacă ați dori să aveți un vecin de altă rasă, 29% dintre români au răspuns, nu. Conform studiului, cele mai tolerante țări sunt Marea Britanie, Norvegia, Suedia. Cele mai puțin tolerante sunt Hong Kong, Iordania, India, Bangladesh.
La nivelul judeţului Brăila acest proiect ne-a oferit prilejul să vizităm 26 de comunităţi în care am aplicat peste 1300 de chestionare pentru a identifica cazuri de discriminare şi pentru a vedea nivelul de cunoaştere a cetăţenilor de etnie romă cu privire la domeniul drepturile omului. Ceea ce ne-a atras atenţia în mod special a fost că foarte mulţi cetăţeni de etnie romă au semnalat în chestionare, dar şi verbal o atitudine rasistă a administraţiilor publice locale, se evidenţiaza o atitudine rasistă asupra beneficiarilor de venit minim garantat.
Am desfăşurat campanii de informare cu privire la drepturile omului şi a discriminării. Grupul ţintă au fost cetăţeni de etnie romă, dar şi reprezentanţi formali şi infomali ai comuntăţilor de romi.
Am monitorizat pe o perioadă de un an presa din judeţul Brăila, s-a avut în vedere monitorizarea articolelor de presă care aduc atingere demnităţii umane, precum şi a comentariilor de pe forumurile ziarelor online, care instigă la ură.
Acest proiect ne-a oferit prilejul şi instrumentele necesare pentru a venii în sprijinul persoanelor discriminate, oferindule consultant şi în cazurile grave, Fundaţia Romani Criss punându-ne la dispoziţie un avocat pentru a reprezenta victimele discriminării, făra niciun cost. Totodată acest proiect ne-a oferit pârghiile necesare de a face anumite sesizări cu privire la afirmaţi cu tentă rasistă a anuimitor reprezentanţi ai instituţilor publice, dar şi a presei tv şi scrise la nivel naţional.
Latest comments
În satul meu, în ultimii 40 de ani romi s-au înmulțit,și au devenit EXTREM de agresivi cu populația de români și maghiari .E un calvar să trăim în satul nostru natal,și e periculos să circuli noaptea
Noi că popor trebuie să recunoaștem că robia țiganilor a fost unul din rușinoasele și ticăloasele episoade ale istoriei noastre.La fel că cea a negrilor practicată în occident,că genocidul amerindieni
Acești oameni au dreptul de a nu fi acuzați de nimeni în lipsa unor probe temeinice și de a nu fi condamnați până când vinovăția nu e dovedită obiectiv, în afara oricărei îndoieli.
Acești oameni au tot dreptul de a fi tratați că ceilalți.Dreptul neangradit la muncă,la a fi respectați așa cum respectă pe alții,de a beneficia de servicii pe măsura nevoilor și contribuției lor.