VOLUNTARII DANROM
Cunoaşte-mă înainte de a mă judeca
Una dintre principalele probleme ale romilor din România este asumarea identităţii etnice rome, foarte mulţi tineri de etnie romă după ce urmează o formă de învăţământ şi ajung utili în societate, au o profesie sau devin persoane publice, formatori de opinie nu îşi mai recunosc etnie din care fac parte. Această decizie are efecte devastatoar asupra imaginii etniei rome. Stereotipurile şi prejudecăţile despre etnia romă reprezintă principalele cauze ale discriminării şi fobiei anti rome.
Ce ne propunem?
Ne propunem ca beneficiarii programului Biroului de Consultanţă educaţională al Asociaţiei DANROM să desfăşoare activităţi de promovarea a identităţii etnice şi combaterea atitudinii antirome în universităţile din care fac parte.
Proiectul îşi propune ca beneficiarii de măsuri afirmative din universităţi să desfăşoare activităţi de voluntariat cu scopul de a elimina din prejudecăţile şi stereotipurile legate de etnia romă. Totodată ne propunem să prezentăm universităţilor că studenţii beneficiari de locuri alocate etniei rome în sistem universitar îşi asumă etnia public, eliminând suspiciunile des întâlnite precum că tinerii romi îşi declară etnia doar pentru a beneficia de aceste locuri, ulterior ne recunoscând că aparţin etniei rome.
Activităţi concrete
- Fiecare student va organiza un focus grup cu titlul “Cunoaşte-mă înainte de a mă judeca”, ]nt\lnirea va avea minim 10 participanţi.
- Studentul va primii o scrisoare care poate să o prezinte conducerii universităţii, documentul îl atestă ca voluntar al programului BCE.
- În cadrul focus grupului, studentul va prezenta pe scurt ce asociaţie reprezintă şi care este scopul întâlnirii.
- Vor fi prezentate două teme de discuţie:
- Istoria romilor şi momentele tragic din viaţa romilor sub forma “Ştiaţi că…”
- Efectele discriminarii, prejudecăţilor si ale stereotipurilor despre romi.
5. Vor fi înmânate participanţilor pliante cu tematica focus grupului.
6. Studentul va trebui să prezinte către asociaţie următoarele livrabile:
- Fotografii ( minim 3, clare, care să cuprindă toate persoanele participante)
- Listă de semnături cu toţi participanţi
- Daca este posibil şi o filmare scurtă (nu neapărat cu tot evenimentul)
lista participani Nan Mihaela
Lista participanti la evenimentul realizat de Mihaela Nan
lista participanti Gutui Catalin
Lista participanti la evenimentul realizat de Catalin Gutui
-
GUTUI CATALIN VOLUNTAR DANROM
Gutui Marius Cătălin din localitatea Făurei, studen al UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ, Facultatea de Medicină veterinară.
În data de 10.12.2018 în cadrul căminului Facultății de Medicină a organizat o întâlnire cu 14 tineri romi și neromi. În cadrul acestei întâlnirii Cătălin le-a vorbit studenților despre cel indentifică ca rom, despre importanța diferențele termenilor „rom” și ”țigan”. -
NAN MIHAELA VOLUNTAR DANROM
Nan Mihaela, din localitatea Pogoanele, studentă a ACADEMIEI DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREŞTI, Facultatea RELAŢII ECONOMICE INTERNAŢIONALE. În data de 15.02.2019 a organizat o întâlnire în cadrul facultății pe care o frecventează cu 7 studenți. În cadrul Întâlnirii, Mihaela le-a vorbit tinerilor despre ce o identifică ca rom, despre importanța voluntariatului, dar și despre cele mai importante drame ale romilor (Sclavia și Holocaustul)
Ciobanu Corneliu
Acești oameni au dreptul de a nu fi acuzați de nimeni în lipsa unor probe temeinice și de a nu fi condamnați până când vinovăția nu e dovedită obiectiv, în afara oricărei îndoieli.
Ciobanu Corneliu
Acești oameni au tot dreptul de a fi tratați că ceilalți.Dreptul neangradit la muncă,la a fi respectați așa cum respectă pe alții,de a beneficia de servicii pe măsura nevoilor și contribuției lor.